HTML

Kiengedem a gőzt

Néha sok lesz már mindenből és akkor irogatok. Átmenetileg engedélyezem a kommentelést, de ha elszabadul a tahóság, akkor ismét letiltom.

2013.01.28. 17:35 Dilis Csávó

Álmodik a nyomor, akarom mondani Matolcsy

Újabb csodás gyöngyszemmel gazdagította a sajtót Matolcsy György, aki 2025-ig meg kívánja duplázni a magyar GDP-t. Igen szép vállalás. Azt persze nem mondta, hogy reálértékben vagy nominálisan.

Az utóbbi nagyon könnyen teljesíthető, mindössze az árszínvonalat kell megduplázni, és kész is vagyunk. Lehet, hogy erre készül a mester? Végül is, mióta ilyen közel áll az MNB-hez, megteheti. Mindössze a pénzmennyiséget kell növelni a gazdaságban, a magyar gazdaságpolitika régi napszámosa, az infláció már el is intézi a többit. Nézzük csak: 2025-ig van ugye 12 év. Ahhoz, hogy a magyar nominális GDP duplázódjon mindössze a gazdasági növekedés (helyesebb lenne persze csökkenésről beszélni, de legyünk konzekvensek) rátájánál kb 6 (5,94) százalékponttal kellene gyorsabban növelni a pénzmennyiséget. Fog az menni, hiszen ez semmiség! Nagyot ígért a mester! Sőt, tizszerezni is lehetne, csak tegyünk a forintban kifejezett árak mögé egy nullát. Na, vagyok én olyan mint Matolcsy, rosszabb pilanataimban még felül is múlom!

Fájósabb a dolog, ha reálértékben értette a duplázást kuszaszem barátunk. Azért lassan kezdenek kétségeim ébredni azzal kapcsolatban, hogy tudja-e egyáltalán mi a különbség a kettő között. A reáljövedelem ilyen mértékű emeléséhez ugyanis a termelékenységnek duplázódnia kéne 12 év alatt, ami enyhén szólva sem realisztikus, főleg, hogy eközben mind a tőke, mind a munkaerőállománynak szinten kéne maradnia. Jelenleg azonban mindkettő inkább csökken, mint növekszik.   

Na, erre varrjon gombot a sok hívő. Van még egyáltalán olyan, aki nem jött rá, hogy Matolcsy egy kontár?

Mi is kéne a GDP 12 éven belüli reálértékben való duplázódásához? Nos, ehhez kellene kb. 6% évi reáljövedelem emelkedés. Nem béremelkedésről beszélek, hanem aggregált jövedelemnövekedésről, amibe beletartoznak a tőke, a föld és a munkajövedelmek is. Az újraelosztásból származó jövedelmek (nyugdíj, segély) nem. Mivel a termelékenység növekedése viszonylag lassú, ilyen rövid idő alatt csak egy komolyabb tőkeállománynövekedéssel lenne elképzelhető ilyen mértékű gazdasági növekedés.

Ha mondjuk a tőkejövedelmek aránya 1/3 az összjövedelmeken belül (ez egy elég általános feltételezés - megfigyelés a fejlett országok esetében - ezt szokták profitnak is nevezni, helytelenül), akkor, ha semmi más nem változik meg, a tőkeállománynak nyolcszorozódnia! kellene (itt egy nagyon elterjedt termelési függvényt a Cobb-Douglas típusút használtam).

Ez évi 19%-os növekedési rátát feltételezne a tőkeállományban, ami a nagyon baráti 5%-os amortizáció mellett, feltéve, hogy a tőkeállomány kb. duplája a GDP-nek, a szükséges éves beruházási rátát a GDP 48%-ra teszi. Ehhez a külföldi tőke masszív beáramlása lenne szükséges, de valószínűleg még az sem lenne elég. 

Na, erről ennyit. Egyébként egy ilyen számításért nem lehetne legombolni pár milliót?  

103 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://kiengedemagozt.blog.hu/api/trackback/id/tr755049393

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.29. 10:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2013.01.28. 21:15:50

De en vagyok a hulye itt nem matek kell hanem hit es szerencse. Megmondta a kormany is.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.01.28. 21:20:40

de. le lehet. matolcsínóban már utalja is a benkofferitél! amúgy kiábrándítóan klassz az írás, bár csak a felét értem (a másik felének utánaolvasok)

alf (törölt) 2013.01.28. 21:21:04

@ex-dr. vuk: Persze. Megmondta a kUrmáníy is. És a kuszaszemű.
De mindez semmit nem ér, amíg van annyi százezer-millió szavazó, aki éppen ezt akarja hallani.
Nem a kUrmánnyal van a baj, az csak a következmény. A fejekben van a gond, azt viszont nem lehet olyan egyszerűen megváltoztatni.

NIL7 2013.01.28. 21:24:20

Már csak azért sem valószinű a duplázás, mert 2025-re csak néhány magatehetetlen nyugger és párszáz kóbor cigány marad az országban.

alf (törölt) 2013.01.28. 21:25:01

@mrbloodbunny: Igaz, nagyon igaz, kiábrándítóan jó írás. De kit is ábrándít ki? Akik már jó ideje látjuk, hogy ez a pálya a Space Shuttle zuhanásához vezet, hát... fínoman szólva senkit nem érdeklünk.
Aki meg a hozsannát szeretné hallani, az éppen a kritikát nem képes meghallani. Őket aztán nem ábrándítja ki a realitás. Ők HISZNEK.

Kerek négyszög 2013.01.28. 21:25:12

"Nem a kUrmánnyal van a baj, az csak a következmény. A fejekben van a gond..."

Ott a pont!

Átéletjük miért olyan szerencsétlen ennek a nemzetnek a sorsa.

Hát ezért.

croesus aka. the grinder 2013.01.28. 21:28:42

Kedves Posztoló!

Rossz irányban számolsz. A növekedés fő hajtóereje az aktív/inaktív arány, illetve a produktív/nem produktív szektorokban dolgozók arányának növelése lehetne, ezzel együtt még akár realisztikus is lehet a 6% növekedés, mivel óriási tartalékaink vannak ezen a téren.
Persze a jelenlegi kormáy intézkedései pont ellenkező irányban hatnak, úgyhogy a végkövetkeztetés sajnos ugyanaz...

alf (törölt) 2013.01.28. 21:29:43

@kerek négyszög: Itt... szóval messze Magyarországtól, ma délután egy pohár bor mellett éppen erről beszélgettünk. Miközben a lenézett Euro-zona olyan elementárisan magára talált, a jólét a válság után 3 évvel úgy dübörög, hogy alig lehet elhinni, otthon megy a maszlag.

Magyarországnak vége. Igen. Nem egy nap alatt, az agónia még tart vagy néhány évig, egy-két évtizedig. Addig O.V. vígan kihúzza.

És akkor már mindegy lesz, mert értelmes ember abban az országban nem marad, vagy ha igen, akkor csönben meghúzódva, elzárkózva a világtól.

Néhány napja a német TV-ben volt egy nem éppen rövid műsor a Fekete György által fémjelzett magyar "kultúráról". Aki ennek alapján alkot véleményt, hát úgy Kína és É-Kórea félúton...

És sajnos igaza van.

Khonsu 2013.01.28. 21:29:47

Szerintem kuszaszem csak jómunkásemberként végrehajtja amit vezérünk épp álmodott, meg néha vicceseket mond. Vezérünk pedig szeret nagyot álmodni :)

Vitéz László 2013.01.28. 21:31:32

ezzel a gyengeelméjűvel mi a f@sznak foglalkoztok...

nem ér egy szót se !

alf (törölt) 2013.01.28. 21:35:26

@Vitéz László: Kuszaszemre gondolsz?
Csak azért foglalkozunk vele, mert rövid határidőre romba dönti az országot, a felépítés későbbi esélyének teljes kizárásával.
Hogy majd hazamegy a FÉLMILLIÓ külföldön dolgozó? Aztán mire? És tessék mondani , mi a fészkes fenétől épül majd millió lakás, ha az építőipar a rombadöntés első számú áldozata?

Hogy félmillióan vannak (vagyunk) külföldön? Hoppá! Ennyen megközelítőleg sem mentek el a háború után és '56-ban EGYÜTTVÉVE!!!

Rémísztő!

s 2013.01.28. 21:38:34

Vedd ki a pénzt a bankból. Most mondom talán utoljára. Ha itt minden összebaszódik, - márpedig most úgy néz ki, hogy ez lesz - akkor vinni fogják azt is, kötelező állampapír konverzió címén. Legyen eszed. Legalább a devizát mentsd meg, a forintot úgyis szanaszét fogják inflálni. (Ha forintod van, lúzer vagy.)

Vitéz László 2013.01.28. 21:40:32

@alf: ????

és ebben miért lenne hibás egy debil?
aki szerintem nem is beszámítható...
nincs az a kultúra ahol a bolondokat bűntetnék...

amugy nehogy aszt higgye vki hogy matolcsi a debil megnyilvánulásain kívül bármit érdemben "kormányozna"... arc, vagy seg vagy felszín, mint a kedvesvezető is...

a fidesmafia az szimpla bűnszervezet, színtiszta rablás lehúzás védelmi pénz stb

amugy ezt választották az emberek...

2010 ben annak tudatában, hogy
drmatolcsi
drsmit
drmikola
drlézer
drpintér
dr stb
lesz... választották ezt a bűnszervezetet...

az emberek (2 706 292, 52,3 % stb) arra szavazott hogy összeomlás legyen...

a nyilvánvaló alkalmatlanságra és gerinctelenségre szavaztak...

Cervisia 2013.01.28. 21:40:33

Szerintem az egy főre eső gdp-re gondolt. A lakosság megfeleződik, az Audit meg tovább működtetik a Felvidékről ingázók, nincs ebben semmi szürreális.

Khonsu 2013.01.28. 21:41:49

@alf: Azért szavazni hazajöhetnétek, ha nem nagy kérés...
Mert a sok droid kitartóan itt maradt és ha rajtuk múlik, akkor még sokáig élvezhetjük kuszaszem áldásos tevékenységét. Akkor pedig én leszek a félmillió+1., azt fix...

alf (törölt) 2013.01.28. 21:51:48

@Khonsu: Persze, szavazni fogok. De én már nem fűzök ehhez semmiféle reményt. Jól látszik, hogy a Fidesz megnyeri a következőt is.

Ugyanis a választók többsége azt hallja, amit hallani szeretne. A magyar "übermensch", minden úgy jó ahogy otthon csinálják, stb.

Ne legyen senkinek illúziója, kis országunk a Mohács óta tartó "ki, ha mi nem" nézetének esik áldozatul, szépen lassan lecsúszva a lejtőn. O.V. pedig beteljesíti a végzetet, utána pedig a vízözön.

Khonsu 2013.01.28. 21:58:38

@alf: Nem lesz elég lámpavas...

alf (törölt) 2013.01.28. 22:01:12

@Khonsu: Sokat nézel ki ebből a népből. Ha az emberek az eszüknél lennének, már egy évvel ezelőtt számon kellett volna kérni, hogy akkor most a sok választási ígérettel mi is van?

De nem, félmillióan békemenetre mennek, tüntetni a kormány mellett!

Tiszta '50-es évek. :(((

Walter Hartwell White 2013.01.28. 22:01:52

Semmilyen jelentőséget nem szabad a szavainak tulajdonítani. Bolond lyukból bolond szél fúj. Pontosan úgy, mint a gazdája esetében.

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 22:10:41

@alf: Hát bazd meg!Ez legalább izgalmas és legalább nem deglünk bele a kurva nagy nyugati bőségbe és unalomba!

ob.szerver 2013.01.28. 22:11:59

A fideszcsürhe az elmúlt 20 évben hozzászokott, hogy nincs az az orbitális hazugság vagy baromság, amelyek hallatán a fideszszekta tagjainak kinyílna a szeme és rádöbbennének, hogy kiket támogatnak.

Így azután kontrollálatlanul ömlik a szájukból a moslék, amit az agyatlan híveik lelkesen lefetyelnek fel.

Ennél ostobább nép nincs Európában. Válasszuk csak meg őket megint 2014-ben, hadd teljesedjen be ennek a népnek a sorsa, amire rászolgáltl.

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 22:13:43

@s: :Szerintem meg akkor a legnagyobb lúzer,ha bármilyen papírfecniben (pénznemben) tárolja a vagyonát.Na az az igazi lúzerség.

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 22:17:30

@Khonsu: Minek?!
Majd felkötik saját magukat,ha rájönnek,hogy megdöglesztették a birkákat!
Faszt érdekel tetves kormány meg eltolcsi meg a forint árfolyama?
Nehogy már ezen aggódjak?!Valamivel majd csak fizetni fogunk ha a forint nem ér egy guriga taknyot sem,akkor megy a barter az csá!

alf (törölt) 2013.01.28. 22:18:14

@hot-spot: Nem szokásom megb@...ni, ha már akkor inkább szeretkezem, de azt is inkább a kedvesemmel.
Ami meg a jólétet illeti, hát én már csak afféle lusta kispolgár vagyok, aki a biztonságot (beleértve a jogbiztonságot is) választja a kalanddal szemben.

Tudod, a jót hamar meg lehet szokni. Nincs kéthetente változó "törvénykezés", nincs adóhatóság, ami diktatórikus módszerekkel bárki pénzét szabadon elveheti (tudod jogállamban egy bankszámlához - akár magán, akár céges - csak jogerős bírósági végzéssel lehet hozzányúlni), nincs a törvény felett álló szerv és nincs arrogáns hatalmi túlkapás.

De van normális megélhetést biztosító fizetés, jogbiztonság, tolerancia (mindenféle, beleértve a világnézetit vagy szexuális is), van türelem, van emberek közötti kommunikáció.

Lehet, ezek tényleg kispolgári attitűdök, de... élhetőek.

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 22:25:17

@alf: Meg golyó a fejedbe, a helyi csóróktól.
Klassz.
Hát élvezd csak a nagy hamburgerzabálásokat és a jóléti süteményeket.
Aztán majd idő előtt feldobod a pacskert a túlsúlyod miatt!

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.01.28. 22:40:34

Jó írás, de a számításból kihagytad Krugman-Podolski változót, ami Matolcsy számításai szerint nem kisebb, mint 6,5. Gondolom nem kell részleteznem, mit is jelent ez.

alf (törölt) 2013.01.28. 22:56:05

@hot-spot: Bizonyára túlsúlyos az ember inkább lesz a Nyugat-Európában egyre inkább terjedő bió táplálkozástól és minőségi alapanyagoktól mint a hazai hurka/kolbász/pálesz versenytől, aminek egyébként a Szeretett Vezető is hangot adott, hogy hát bizony az a jó magyar táplálkozás alapja a csácsi szalonnával meg fehér kenyérrel, de tudod ezt is vállalom.
Egyébként meg mintha Magyarország listavezető volna úgy a szív és érrendszeri mint a daganatos betegségek tekintetében, de ha kaland, akkor legyen igazán kaland, ugye?
Minő unalom, hogy az alacsonyabb megbetegedési ráta Nyugat-Európában egy mesze magasabb szintű orvosi szolgáltatással van megfejelve! Nem is beszélve arról, hogy mondjuk egy osztrák vagy német orvos nem éhbérért dolgozik és a paraszolvenciáról mit sem tud.
Qrva szar ám elmenni a dokihoz, aki nem tartja a markát...

2013.01.28. 22:56:50

"Van még egyáltalán olyan, aki nem jött rá, hogy Matolcsy egy kontár?"

Ugyan kérem, ahogyan azt megírta pár fideszes nem olyan régen:
Lehet hogy Matolcsy hülye, de az a lényeg hogy a baloldaliaknak minél jobban ne tetszen. (mert ami a baloldalnak rossz az a jobboldalnak jó)
Az ország tönkretétele az mellékes.

s 2013.01.28. 23:02:54

@hot-spot: Ezt azoknak is meséld el, akik dollár és euró kupacokon üldögélnek. Ennyi deviza nem fog megbaszódni. Legalábbis olyan gyorsan nem, hogy ne vehess ingatlant, aranyat, vagy részvényt. A forint esetében ez viszont egyáltalán nem biztos. Sőt . . .

Spiro 2013.01.28. 23:03:18

Azon csodálkozom, hogy még nem jött létre valami ultra szélső balos formáció, a jobbik és Budaháziék ellenpólusaként, az elszegényedő tömegből, akik egy két kokival és sallerral helyre tennék Matolcsit.

agyamputáltak 2013.01.28. 23:03:23

@alf: ha jól láttam, te is kinn vagy. miért csodálkozol? :) és ez a szám folyamatosan növekszik

agyamputáltak 2013.01.28. 23:05:07

@alf: ha jól láttam te is kinn vagy már, min csodálkozol? :) és ez a szám folyamatosan növekszik!

alf (törölt) 2013.01.28. 23:06:28

@EgyetemistaPartyzán: Matolcsy (bocsánat, Eltolcsy, avagy "kuszaszemű") egyébként sem kontár. A kontár jelentése ugyanis olyan személky, aki hivatalos képesítés nélkül végez szakmunkát. De!
1. Ez nem zárja ki, hogy ért ahhoz, amit csinál.
2. A képesítés hiányán van a hangsúly

Mármost Eltolcsy
1. ÍRendelkezik szakirányú végzettséggel
2. Nem ért ahhoz, amit csinál.

Szóval ne bántsuk már szegény kontárokat!

Jut eszembe, Eltolcsy tipikusan a mai magyar +értelmiség". Van papírja, de segg húlye a szakmájához.
Ahogy rentgeteg embernek van nyelvvizsgája, csak éppen nem beszél azon a nyelven.

2013.01.28. 23:07:14

Azért az is tanulságos, hogy a posztok fele csak siránkozás.
Nagyon panaszkodó nép a magyar(országi).

2013.01.28. 23:08:28

@hot-spot: Meg golyó a fejedbe, a helyi csóróktól."

Hol? Gondolod, hogy egész Európa a fegyverdörgéstől hangos? Valószínűbb, hogy neked állítanak hamarabb a hátadba egy dikicset. Mondjuk a Timex karórádért.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.28. 23:09:02

Közgazdaságilag értelmezhetetlen Matolcsy György azon kijelentése miszerint 2025-re meg kell duplázni a magyar GDP-t -véli Zdeborszky György. A közgazdász szerint lehet álmodozni, de a közgazdaságban a racionalitás működik. A 300 forintos euróval kapcsolatban pedig elmondta, hogy katasztrofális hatása lesz, mert az idei költségvetést 283 forinton számolták.
Milyen pofátlanság 10-20 évekre utalni?

2013.01.28. 23:11:48

@hot-spot:" Valamivel majd csak fizetni fogunk ha a forint nem ér egy guriga taknyot sem,akkor megy a barter az csá! "
Ja, emlékszem a bartellező románokra, lengyelekre, azok éltek ám jól! De az a baj, gogy bent vannak a kínaiak! Azok bartellben is olcsóbbak.

2013.01.28. 23:17:09

Kedves Dilis Csávó!
Egy valamire nem tértél ki. Megemlíted ugyan, de aztán átsiklottál fölötte. Matolcsy elszólta magát: simán a forint inflálására játszanak. Most épp a deviza adósságunkat próbálják forint kötvényekre konvertálni. vajon miért? Csak nem azért, mert előnye van a belső eladósodásnak a külsővel szemben? És ez épp az infláció?
Bizony, könnyen elhiszem, hogy Matolcsy azt álmodta, hogy egy kézben tartott mesterséges inflációval eliminálja a költségvetés hiányát, és mellékesen ez a gdp nominálértékének növekedését okozza. Feritél.

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 23:29:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jól van,jól van,zabáljátok csak az ócska ízetlen bajor sonkát meg a meztelen csigákat.Pfff

Dilis Csávó 2013.01.28. 23:30:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem akartam erre kiterni, mert most Matolcsy ezen agymenese volt a tema. De igen, jol latod, a forintban valo eladosodas lehetove teszi az allamadossag elinflalalasat. Egyebkent ez, a realjovedelmek elinflalasaval egyutt meg epkezlab otletnek is minositheto, mindossze annyi a gond, hogy ezzel megint csak a strukturalis reformok lesznek elmismasolva. Marpedig igy igaza lesz az IMF-nek, es a hiany mar kozeptavon novekedesnek indul. Ez a szoporoller.

Dilis Csávó 2013.01.28. 23:33:41

@croesus: Ettol eltekintettem, ugyanis a lakossag aktivitasat 12 ev alatt szignifikans mertekben csak parancsuralmi modszerekkel, es a joleti allam teljese felszamolasaval lehetne novelni. Azaz ez az ut nem tunik realisnak.

Dilis Csávó 2013.01.28. 23:35:03

@alf: ez igaz, vannak jo kontarok is

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 23:35:20

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem tudom mire készülnek,de megint előttem járnak egy lépéssel,amitől már bevallom,hogy már kurvára ideges vagyok......!

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 23:40:52

@s: . Ennyi deviza nem fog megbaszódni. Legalábbis olyan gyorsan...........
Válasz erre;
Bebaszódhat.
Mitől ne baszódhatna be?
A dodó döglődik,azt sem tudják mit csináljanak már az amerikaiak,hogy életben tartsák a dollárjukat.
Az euro mögött pedig nincs semmi stabilitás,sem gazdasági teljesítmény.
Egy rakás szar az egész,ráadásul nem más,mint egy csere eszköz a pénz!Csere eszközben tárolod az értékeidet,ami valójában bármikor annyit érhet,mint egy tekercs wc papír!

Viktus 2013.01.28. 23:44:28

@NIL7:

Sajnos az ország periférián már ez a tendencia ...

Zedder 2013.01.29. 00:02:25

@alf: "Hogy félmillióan vannak (vagyunk) külföldön? Hoppá! "

Hoppá, ez számomra az est híre, matolcsyné férje ki mert állni a nyilvánosság elé egy ilyen számmal? Elkezdték feldolgozni a népszámlálási eredményeket? Vagy blöff? Vagy szép hazugság, és pl. 2-3x ennyien vannak kint?

Sejtettem, hogy nem egyszerű a helyzet, de ez az "őszinteség" most meglepett. Ennek ellenére már én is csak szavazni fogok hazajárni.:)

villamos alóli kacaj 2013.01.29. 00:16:14

Egy éven belül megduplázom a nemi aktusaim számát. Év végére már elérem a heti 2-t!
Két éven belül meg négyszerezem a jövedelmem.
Eddig jó.
Mit kell még csinálnom? Ja.
-Kancsítok
-hülye pofát vágok
Meg lesz?
Az utóbbi kettő biztos.

felcsutisuttyo 2013.01.29. 05:03:20

Ez Bandzsa állat minek szólal meg??????????? Röhög rajta a világ???
..ilyen hülyékkel veszi magát körbe a Nemzeti Szarjankó! (Igaz Ő maga is csak egy Buga Jakab!

Khonsu 2013.01.29. 06:05:35

@hot-spot: +1

Hamarosan kuszaszem lesz a legkisebb gondunk. Ha nem találunk ki valamit gyorsan mielőtt a nagyvilágban elkezdenek dőlni a dominók, akkor nagy bajban leszünk. Be kéne vásárolnunk konzervekből, meg egy puska sem árt, hogy megvédjük...

svega 2013.01.29. 07:31:23

Jó a terv. Terveztünk mi már gyapot-termelést is meg vas és acél országát. Szavak, szavak, szavak. Valami ötéves tervszerű dolog is felröppent nemrégen. Olyan dézsa-vű érzésem van, én éltem abban a korban. Ne legyen igazam, de hamarosan megpendíti a fidesz, hogy a 2014-es választás az ország érdekeire való tekintettel, meg a megkezdett folyamatok miatt legyen eltörölve. Meddig nyeltek még?
A jutalmat vissza nem adó fideszes polgármester háza elé olyan tüntetést kellene szervezni, hogy a zabszem is megszoruljon abban a szemét segglyukában. Ehelyett mindenki csak hümmög.
Ez az ország elveszett. Elveszelytették a kommunisták, a fidesz, és az egyre szaporodó nem norvég vendégmunkások. Szerintem pakoljon, aki tud és menjen.

felcsutisuttyo 2013.01.29. 07:41:28

Zöldre van a, zöldre van a.......Schiffer f..ka festve.
Oda jár a Rabbi minden este...
Nem is zöld ez, mondja a Rabbi bátran...
de körbe van metélve , maradhatsz Fidesz Pártban.

Mr. Waszabi 2013.01.29. 07:46:11

Ezt nem álmodásnak nevezik, hanem mellébeszélésnek, notórius hazudozásnak leginkább. Mert
mindig másról beszél, mint amiről épp kellene.
Van pl. 500 ezer munkanélküli itthon, most. Erre ő arról vizionál, hogy haza kell hozni 2025-ig azt a másik 500 ezret, akinek jelentős része az ő idióta gazdaságpolitikája miatt kényszerült külhonba. És még mindig nő a számuk. Véletlenül sem arra koncentrál, hogy az itthoni 500-ból hogyan csinálhatna 400-at vagy 300-at, ő nagyobb babérokra tör verbálisan. Mit lehet kezdeni egy ilyen emberrel, akinek felelős miniszterként csak a nagyot mondásra futja? Semmit, mint mindig.

Steve123 2013.01.29. 07:53:44

Érdekes bejegyzés. Az államadóssággal és adózással kapcsolatban ez is megragadott.
kerdezzbatran.blog.hu/2013/01/24/duja_552

Szegény ember, aki még ígérni sem tud. :)

ursus artos 2013.01.29. 08:22:08

"Egyébként egy ilyen számításért nem lehetne legombolni pár milliót?"
Miközben a posztoló is egy más, ha úgy tetszik "nyugatos", de még inkább Svédországot szeretne itt is.
Ehhez bizony az efféle gondolkodásmódon kellene változtatni. Meg adót fizetni.

Deres · http://textura.blog.hu 2013.01.29. 08:30:34

Én azt látom a legfőbb gondnak, hogy hatalmas a redisztribúció Magyarországon. A forint inflálása és az alacsony társasági adó olcsóvá teszi az itteni gyártást, és ebből képződik export, de a hatalmas kamatkiadás, tőketörlesztés, túlméretes szociális rendszer akkora terhet rak a dolgozók vállára, hogy azok inkább elszöknek.

Ilyen mértetű megszorítást csak a határok lezárása esetén lehet sikerre vinni.

Netuddki. 2013.01.29. 08:45:53

"Újabb csodás gyöngyszemmel gazdagította a sajtót Matolcsy György, aki 2025-ig meg kívánja duplázni a magyar GDP-t."

2025.-ig? Nem túl optimista egy kicsit? 2014-ben a fidesszel együtt ki lesz qrva az MNB éléről mint az a bizonyos macska...

nevem van 2013.01.29. 08:50:28

@alf: hát, ez bizony így van. Aki a bődületes baromságokat kicsit elemzi, az vagy balos, vagy liberális, de az is lehet, hogy kicsit jobban tud számolni, mint Kusza Szem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 09:02:43

Az azért nem semmi, hogy van egy politikus (Matolcsy) aki csak azzal fog bekerülni a politológia és töri könyvekbe, hogy a legtöbb (nettó és bruttó egyben) hülyeséget beszélő politikus.

Illetve nem biztos, hogy a legtöbbet, de, hogy amikor beszél akkor még okos dolog nem hagyta el a száját az biztos.

Dexter... (törölt) 2013.01.29. 09:12:54

@EgyetemistaPartyzán: +1

@Dilis Csávó: A magyar politikában a választásokon túli ígéreteket nem szabad komolyan venni. Nyilván jó móka ennek után számolni, de mivel nincsen semmilyen komoly program mellérakva így nincs miből kiindulni. Ez nem több egyszerű álmodozásnál, és ezt így is kell kezelni.

Tiborc 2013.01.29. 10:02:44

Gratulálok a számításokhoz és az értékeléshez. A posztoló csak egyben téved. A GDP amit én mint közgazda csak egyszerűen "parasztvakítási" mutatónak tart.
Mert:
ki lehet hajtani egymillió munkanélkülit közfoglalkoztatás keretében a Hortobágyra. Mindegyik kiás naponta egy 1x1x1 méteres gödröt, majd visszatemeti. A GDP őrületes mértékben fog nőni, miközben az ország éhen fog halni!
Azt is le kéne lőni aki ezt a GDP-kitalálta!

r.t.f.m 2013.01.29. 10:05:17

A cím röviden: Álmodik a nyomorult.
Mást nem is nagyon kell hozzáfűzni.

Brian Cohen 2013.01.29. 10:11:29

Matolcsy most alapozza a stratégiáját a főtárgyalásra. Beszámíthatatlanságra fog hivatkozni és a mostani megnyilvánulásai alapján tényleg beszámíthattlannak kell majd találni.

Dilis Csávó 2013.01.29. 10:12:41

@r.t.f.m: Ez nagyon talalo, igazad van!

Lencsés István 2013.01.29. 10:13:06

" .... Az élet szép , csak Te , Világ , vagy beteg ,
megfertőzte valami az embereket ( jelen esetben az emberszerű lényeket ) ,
a BIZALOM NYAKÁN KÍGYÓ TEKEREG .... " ( QUIMBY : AZ EGYIK EMBER )
Ez a baj veletek anonimokkal , ha meg igaza lesz akkor megint sírhattok tovább . :D

Dilis Csávó 2013.01.29. 10:15:44

@Tiborc: A kozmunkasokat ujraelosztasbol szarmazo penzbol (adokbol) fizetik, vagyis ebbol nem lesz nagyobb a GDP. Legfeljebb nem a maganszfera kolti el fogyasztasra vagy beruhazasra. Egyebkent a GDP nem tokeltes meroszam, ez igaz, de annal jobb, mint ahogy sokan feltetelezik. Eleg sok joleti mutatoval erosen korrellal, es valoszinuleg kulonosen a kozepes jovedelmu orszagok eseteben meri a joletet a legjobban.

Dilis Csávó 2013.01.29. 10:20:00

@ursus artos: Tenyleg nem ertetted az ironiat? Egyebkent en nem akarok itt Svedorszagot, eppen az a baj, hogy most Svedorszagot jatszunk, balkani jovedelemmel es hatekonysaggal.

Tiborc 2013.01.29. 10:27:15

@Dilis Csávó: Meg ne haragudj de ezek szerint fogalmad nincs a GDP mibenlétéről. Nem az a lényege, hogy a közmunkást miből fizetik, hanem az hogy minden kiásott gödör növeli a GDP-t. (De nem kéne elemi szintre menni).
Komolyabban, tulajdonképpen a tőke találta ki, hogy leplezze a gyarmatországok (mint mi) kizsákmányolásának mértékét. A Nemzeti jövedelem sajnos megmutatja mi az igazság, ezért nem kívánatos a kapitalizmus számára. Nota bene könnyen bizonyítható, hogy akár a legmagasabb GDP-mellett is éhen halhat egy ország! Nem ártana néha-néha elgondolkodni.....Na itt most be is fejezem.

Dilis Csávó 2013.01.29. 10:33:01

@Tiborc: Baratom, sajnos neked nincs fogalmad a GDP-rol. A kozmunkasokat masodlagos elosztasbol fizetik, vagyis allami forrasokbol (akkor is az, ha onkormanyzatnak nevezik). Ezek pedig adokbol jonnek, amiket a maganszferatol (elsodleges elosztasban keletkezo jovedelmek) hajtanak el. Vagyis amit elhajtanak ado formajaban, es amibol ezert nem lehet fogyasztas vagy beruhazas. Az allam nem tud jovedelmet eloallitani, csak atcsoportositani.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.29. 10:53:38

A szánalmas, sunyi, álszent Civil Összefonódás Fórum CÖF, ne bitorolja a "civil" nevet, mert ők a diktatúra seggnyalói.
A civil az civil!!!

Tipikus sunyi, jellemtelen, akarnok, nemzeti szar, fideszes kommunikáció.
- azt mondják, jó a magyar gazdaság azért fizettek vissza hamarabb törlesztőrészletet ( amiből MOL részvényt vettek)
Tény:
- siettek, az IMF véleményt akarták befolyásolni
- a Simor után várható erős forintgyengülés miatt tették
- már 300 ft az euró!

Miért kerül több mint 300 ezer ft/m2 -be az ócsai gagyi módon megcsinált , fideszes gettó?
Ezért palotát lehet építeni bárhol!!!!
Rossz nézni az USB lapokból szerelt házakat, környezetet. Az infrastruktúra és környezeti hatások megoldatlanok.
Megint fidesz pénzlenyúlás!

A fidesz dohányboltok már teljes káosz, fejetlenség. A végén nemzeti tangabugyit, pacalt és kínai kaját is lehet árulni.
TELJES CSŐD ÉS BUKTA LESZ!!!

Hogy lehet 400 ezer pénztárgépet bekötni a NAV-hoz két hónap alatt?
Honnan lesz Bivalybasznádon internet?
TELJES CSŐD ÉS BUKTA LESZ!!

A költségvetésben kb. 293 ft-os euróval számoltak, de már 300 ft!
TELJES CSŐD ÉS BUKTA AZ AGYON MÓDOSÍTOTT KÖLTSÉGVETÉS!

Tudom a fidesz banda legyint erre, de meddig tűrjük ezeket?

Orbán kérlek takarodj, hagyd békén a magyart még van egérút!

nem várt fordulat 2013.01.29. 11:13:43

b+ posztoló, az ilyen és ehhez hasonló írások miatt tart itt az ország, ahol. nem értetted meg, nem fogtad fel, hogy ha ilyen depresszív írásokat tolsz, attól akadozik az ország szekere. meg lett mondva, optimistán kell gondolkodni, és hinni, no persze kell még egy kis szerencse is, de az ilyen pesszimista írások taszítják a szerencsét.

simplicity, you know.

elwood 2013.01.29. 11:20:05

ha engem megválasztanak megígérem, hogy 2080-ra meg 15x-özöm GDP-t.

reálértékben.

Dilis Csávó 2013.01.29. 11:25:21

@karacsi_maci: Igy van, es ha eleg sokaig meredunk magunk ele, elobb-utobb meglatjuk a tarkonkat.

A szerelő 2013.01.29. 11:40:28

"Aki mibennünk nem bízik az magában sem bízik.
Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik.
És aki a mi boldog fényes jövőnkben nem bízik, az áruló."
Látod, ilyen egyszerű ez :)

kifordított nagyanyó 2013.01.29. 12:37:04

Ez már hónapokkal ezelőtt téma volt egyszer.Pár hónapja már kitalálta.Volt is ahol megvitattuk.
Az első lépés hhez az kellene hogy legyen hogy tűnjön el ez a tetű,tolvaj banda a színről.
Utána lehet kezdeni építkezni.

kifordított nagyanyó 2013.01.29. 12:38:10

hhez=ehhez.
Tököm gép mindent aláhúz.

christophe 2013.01.29. 12:52:52

@Mr. Waszabi: Nem kell izgulni aki kiment,ès ujra felèpitette a sajàt ès csalàdja èletèt nem fog vissza menni....

monyon le 2013.01.29. 13:04:49

@karacsi_maci:
egyet azért láss be kérlek, hogy a közgazdász zseni Ebay-en lőtt kristálygömbjéből lassan kifogy az AAA ceruza elem, hibás koordinátákat vizionál.
A kristálygömb felhasználók fóruma erre fel is hívta figyelmét, hogy rosszak a bemeneti és kimeneti adatok, víziók.
Mit tesz ilyenkor a kristálygömb felhasználó? Bszkrá, gyártat egyet okosba és bekötteti a hárombetűs céghez (melynek ugye nem mondjuk ki a nevét, mert nem hoz szerencsét).

ju nó pekidzs ,)

hot-spot (törölt) 2013.01.29. 13:06:32

@Selmeczi a rusnya, buta fideszes szőke nő!:
Nem úgy van az!
Ha a puttóarcok azt mondják hogy jó lesz,akkor állampolgári kötelességed vakon elhinni,hogy valakinek valahol tényleg jó lesz!
Értve vagyok?!:)

HajraFidesz (törölt) 2013.01.29. 13:15:49

Olvasom a kommenteket es csak mosolygok. Nem vitatom a blog kozgazdasagi kovetkezteteseit. De.

Gondoljunk bele, hogy Bill Gates ugy all neki ceget alapitani, ahogy a kommentelok gondolkodnak. Ha elmondja, hogy a vilag legnagyobb SW cegeinek egyike lesz az ove 20 even belul, akkor levezetjuk neki hogy miert nem fog sikerulni?

Valaki azt irta fenn, hogy a felejkben van a gond. Ez igaz. Latszik is a kommenteken rendesen.

Dilis Csávó 2013.01.29. 13:21:19

@HajraFidesz: Realis celok jelentik az elso lepest. Ez a kulonbseg Bill Gates es Josif Visszataszitonovics Zsugasvili kozott. Fontos az optimizmus, ha van ra okunk, mert ertelmes celjaink vannak. Most ilyenek nincsennek. A fejekben van a gond valoban, csak ezt pont Matolcsyeknak nincs joguk erre hivatkozni, mert az ovekben van a legmagyobb kaosz.

kickers 2013.01.29. 13:29:13

Forintban gondolta és mint jegybankelnök az infláció besegítésével talán.

kickers 2013.01.29. 13:31:04

@HajraFidesz: BG soha nem gondolta, hogy a világ legnagyobb SW cege lesz az övé. Továbbá nem is a legnagyobb.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.01.29. 14:44:36

Jaj, jaj, jaj!

Nagyon nem tetszik nekem ez a nemzetellenes írás. Azt hiszem szólok is Szíjjártó Petykónak, hogy az araboktól hazafelé repüljön át É-Koreába és vizsgálja meg a Zinternet lekapcsolásának lehetőséget.

Mindig ezek a hülye számok, meg grafikonok, meg kimutatások. Megmondtam már nektek, h ne azt figyeljétek amit mondok, hanem azt amit cselekszek. Márpedig, ha azt mondtuk, hogy megduplázzuk, akkor megduplázzuk, azt fogjuk cselekedni. De nem ám ilyen ortodox módon, ahogy az ellenpolgártárs itt levezette a népemnek! Hanem úgy, kedves barátaim, magyarok, hogy Szájer NER testvérrel beleíratom a Zalaptörvénybe, Kerényi polgártárssal megfestetem az új GDP-t /vagy mi a fene is ez/, Vidnyásznszky nemzettestvérrel meg eljátszatom a nemzetiben és kész.

Halkan jegyezem meg, hogy többek közt ezért sem támogatja a Nemzeti Ügyek Kormánya (azaz ÉN), hogy legyen nappali tagozatos, államilag finanszírozott közgazdász képzés az országban. A sok okostojás romkocsmában maga elé merengő szinglihorda, majd fogja itt az állam (azaz az ÉN) pénzemen felfedni a valóságot. Egy frászt! Ha ilyen okos vagy menj Londonba, ott úgyis kell mosogató a Mekibe! Na.

Szóval ne higgyétek egy szavát sem a posztolónak, RÁM figyeljetek! Hinni kell és akkor jobb lesz!

Csók, puszi, Viktor.

ui.: még ma szólok a TEK-nek, hogy vegyenek már egy How to nyomozni ki IP címet? Nevű könyvet (you know book), oszt legyen már vége ennek a hülyítésnek!

:-OOO))))

Dilis Csávó 2013.01.29. 14:47:30

@klarky: na, most megyek haza leellenorizni, van egy uj szekreny a szobaban. viccek24.hu/tag/lehallgat

komplikato 2013.01.29. 14:53:46

@HajraFidesz: Ez de rossz példa volt bakker. USA-ban a Sziliciumvölgyi nagy bumm kellős közepén, bő évtizeddel a gazdasági válság után rohamosan fejlődő piac alatt, abban az USA-ban ahol pár dolcsiból is jól menő céget létre lehet hozni jó ötletekkel ellentétben ugye Magyarországgal) kb. milliószor reálisabb lett volna, mint Matolcsy bármilyen beböffentése, pláne azok után, hogy 2010 óta egy "számot se" talált el szerencsétlen állítólagos közgazdasági ismeretei ellenére sem. (Amik ugye valamiért tök mások mint a többi sunyi ortodox közgazdászé.)

komplikato 2013.01.29. 14:55:20

@HajraFidesz: "Olvasom a kommenteket es csak mosolygok."

És ehhez te is kis rózsaszín tablettákat használsz, mint Balog Zoltán elvtárs a Mona Lisa-s mosolyához? :D

HajraFidesz (törölt) 2013.01.29. 14:59:41

@komplikato: Mas letrehozni a vilag egyik legnagyobb ceget, mint egy jol menot.

Amire utalni akartam az a hozzaallas fejben. Sajnos minden nap azt tapasztalom, hogy az emberek boldogulasa elott a legnagyobb akadaly a sajat gondolataik. A legmokasabb az, amikor itthon nem tesznek semmit, majd kimennek, ahol nyelvet tanul, meg szakmat, kemenyen melozik kussban. Majd irja milyen jo kinn. Basszus ugyanazzal az erofeszitessel itthon is vihetne valamire.

Szeretnek egyszer egy olyan blogot latni, ahol mondjuk egy ilyen Matolcsy fele felvetesre nem a fika jon, hanem otletek, hogyan lehetne megcsinalni.

Az a baj, hogy nalunk mindenkinek minden baj. Kritizalas az megy. Konstruktiv javaslatok smafu.

HajraFidesz (törölt) 2013.01.29. 15:00:26

@kickers: na vegre! Lehet megint fikazni. Errol beszelek.... :-)

HajraFidesz (törölt) 2013.01.29. 15:01:55

@komplikato: nem. Az eszemet hasznalom, es hiszek abban, hogy az ember elerhet sok mindent ha akar. Javaslom, probald ki.

komplikato 2013.01.29. 15:05:14

@HajraFidesz: Nincs ezzel semmi gond, csak már ilyen embereket kéne látni a kormányon is, elmúlt 100-150 év után ráférne az országra.

komplikato 2013.01.29. 15:07:24

@HajraFidesz: "Basszus ugyanazzal az erofeszitessel itthon is vihetne valamire."

Szemen szedett hazugság. Olvasd el olyanok beszámolóit akik itthon is jól kerestek, iskolázottak, nyelveket beszélők voltak, hogy nekik miért SOKKAL JOBB kint és meg is érted. Itthon szinte lehetetlen olyan cégnél melózni ahol megbecsülik a munkád, előrelépés lehetséges, stb. kivéve ha nem egy nagy külföldi multi. De olyan helyen meg már 10 éve is csak kihalásos alapon kerülhetett be valaki ...

komplikato 2013.01.29. 15:09:19

@komplikato: Arról nem beszélve, hogy akkor miért külföldön lett kidolgozva és szabadalmaztatva a Gyufa? Golyóstoll? Porlasztó? Ugye semmi köze ahhoz a hazai mentalitáshoz, amivel mindenkit a víz alá szokás nyomni akinek ötlete és ambíciója van?

christophe 2013.01.29. 15:14:11

@HajraFidesz: kèpzeld probàlkoztam napi 12 ora,egy szabadnappal ès egyre szarabbul èltunk...Most kulfoldon heti 36oràt dolgozok ès olyan dolgokat engedhetek meg magunknak amire M.o-n napi 24oràs meloval se ment volna;ja ès a NYUGALOM!!!!!

I_Isti 2013.01.29. 15:21:21

@HajraFidesz: Igazad van, jók azok a kis rózsaszín tabletták, vegyél belőlük egyre többet be...

Dilis Csávó 2013.01.29. 16:23:03

@HajraFidesz: Amit MAtolcsy es a kormany felvet azt realisztikusan nem lehet megcsinalni. Egyebkent ettol fuggetlenul leirtam, hogyan lehet megcsinalni: 50% GDP aranyos beruhazasi rata. Ja, hogy az nem lehetseges? Na, akkor megint ott vagyunk, hogy irrealis celokhoz nem lehet hasznos tanacsokat adni. Tessek realisztikus celokat kituzni, es akkor maris lehet szebb szamokat is kapni.

Nemeth Gyorgy 2013.01.29. 20:07:14

Matolcsy György ebben a 2025-re szóló olcsó bölcselkedésében is megbízhatatlan. Kijelentéseiben már nem tud uralkodni a reflexei felett, nem tudja fegyelmezni azokat…
süti beállítások módosítása