HTML

Kiengedem a gőzt

Néha sok lesz már mindenből és akkor irogatok. Átmenetileg engedélyezem a kommentelést, de ha elszabadul a tahóság, akkor ismét letiltom.

2012.12.22. 21:31 Dilis Csávó

Egy közműdíjcsökkentés margójára

Január elsejétől 10%-kal csökkennek a lakossági energiaárak. Az indoklás különösen érdekes, idézem a cikkből:

"Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek este azt mondta, "nehezen jut koldusbotra egy monopolhelyzetben lévő energiaszolgáltató a világon bárhol. Súlyos adóterheket kaptak a nyakukba, de előtte súlyos profitszinteket vittek ki az országból" Szerinte nem kellett volna ezeket a cégcsoportokat privatizálni. "Belföldi monopóliumokat nem szabad privatizálni" - mondta."

Szerencsére ez az állítás gyorsan ellenőrízhető. Az energia magyarországi árát a világpiac határozza meg, mivel a saját kitermelésünk elenyésző, és még ha lenne, azt is simán piacra dobnák egészen addig, amig az árak bel- és külföldön ki nem egyenlítődnek (kivéve, ha Viktorka maga pumpálná ki a dolomitbánya alól és vezetékelné be a fülkeforradalmárok gázrezsóiba). Azaz a fő költségek Európán belül pontosan ugyanazok. Ahhoz tehát, hogy eldönthessük, indokolatlanul magas profitra tesznek-e szert a szolgáltatók Magyarországon, elegendő az árakat a összehasonlítanunk olyan országok áraival, amelyekben piaci alapú az energiaszolgáltatás. Hollandia ilyen.

Ezen a linken megtekinthetőek a Hollandiában érvényes lakossági gáz- és energiaárak. Természetesen ezek nem hatósági, hanem piaci árak. Az elektromos áram ára kb. 22cent/kWh, a gázé pedig 61cent/m3. (Bocsánat, nem tudok felsőindexet gyártani.) Ez forintban kb. 64, illetve 177 forint (a konverzióhoz az xe.com-ot használtam, azaz kb a középárfolyamot). Vajon mennyibe kerül a gáz és a villany itthon? A lakossági elektromos energia díjszabásai megtalálhatóak itt. Ezek alapján egy kWh 48-49 Ft.

A jelenlegi hatósági földgáz árakat innen vettem. Mivel egy m3 földgáz fűtőértéke 34,3-34,4 MJ körül alakul, könnyen kiszámolható, hogy fogyasztástól függően a földgáz ára 74 és 98 Ft körül alakul. (Azt egyébként nem értem miért kell MJ-ban számlázni, a fűtőértékbeli különbségek elenyészőek.)

Ezek alapján két egymásnak ellentmondó következtetés vonható le.

1. A magyar hatósági árak jóval a világpiaci árak által indokoltnak tekinthető szint alatt vannak, tehát Matolcsy hazudott, és ennek meglesz még a bőjtje. Én erre a magyarázatra hajlok.

2. A piac kizsigereli a népet (ld. Hollandia) és még jó, hogy a jóságos állambácsi minket megvéd. Ha esetleg valakinek ez a magyarázat tetszik jobban, akkor meg gratulálok. Egyes, leülhetsz.

Nyílván a kormány megint más zsebéből vesz egy kis népszerűséget. Mondom ezt úgy, hogy eléggé rühellem a hazai energiaszolgáltatókat (más okokból). Viszont ők is megérdemlik, hogy objektíven ítéljük meg őket, és az az állítás, hogy valamilyen extraprofitra tennének szert Magyarországon tényszerűen nem igaz.

Szólj hozzá!

Címkék: piac gázár hatósági ár elektromos áramár


A bejegyzés trackback címe:

https://kiengedemagozt.blog.hu/api/trackback/id/tr114977917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása