HTML

Kiengedem a gőzt

Néha sok lesz már mindenből és akkor irogatok. Átmenetileg engedélyezem a kommentelést, de ha elszabadul a tahóság, akkor ismét letiltom.

2012.12.08. 20:50 Dilis Csávó

Plágium avagy önsemjénezés

Újabb politikusról derűlt ki, hogy egy hazug, csaló alak. Ráadásul a fő képmutató kaotikusról (nem elírás). Ugye, hogy senki se lepődött meg? Bár el lehetne ezt intézni az egészet némi antiklerikalizmussal! Csakhogy nem lehet. A gond az, hogy a plágium a magyar felsőoktatásban, különböző szinten és formában sokkal gyakrabban fordul elő, mint azt szeretnék beismerni a felsőoktatási intézmények vezetői. És ennek nemcsak etikai vetülete van, hanem azt is megvilágítja, miért is ilyen irgalmatlanul gyenge a magyar társadalomtudomány (és uram bocsá' még jó pár más terület).

A plágium és bővebben értelemben véve a saját tudományos eredmények hiánya általános Magyarországon. Igy aztán nem kell csodálkozni, ha Tausz Katalin dékánasszony a szavak után kapkodva próbál pingvinezni (Hofi Géza TM) és össze-vissza hivatkozgatva tolja el magától és karától a döntés felelősségét. Elvégre senki se szeret fosban matatni, főleg, ha az forrásban van. Na meg, főleg annak fényében, hogy Semjén tulajdonképpen a magyar felsőoktatási valóságban bocsánatos bűnt követett el. Bizony ám! Nem félrebeszélek.

Magyarországon vállalkozások működnek, amelyeknek fő tevékenységi területe a szakdolgozatok gyártása, a plágium pedig nem más mint idegen munka sajátként való feltüntetése. Tehát a megvásárolt vagy haverral megíratott szakdolgozat is plágium. Ehhez járul a puskázás és hasonló inyencségek, amelyek szinte biztosan megúszhatóak, hiszen ha ki is derül, az illetékes kari vezetés azt házon belül elintézi.

A plágiumügyeket, puskázásokat kevés kivételtől eltekintve maguk az intézmények hallgatják el. Ugyanis nem érdekük, hogy kiderüljön. Furcsa logika ez, de ha valahol sok a plágiumbotrány, akkor a közönség nem arra asszociál, hogy az egy tökös vezetés (komoly egyetem) lehet, ahol nem türik el a csalást, hanem éppenséggel arra, hogy az biztos egy vacak papírgyár. Ebben pedig senki sem érdekelt.

Valójában tehát, Semjén pontosan beleillik a magyar felsőoktatás opportunista, langymeleg pisijébe, és semmi meglepő nincs benne, ha ennek megfelelően is kezelik. Az igazán nagy baj nem is az, hogy egy miniszterelnök-helyettes gazember - ez előfordul - a fő gond az, ha egy országban ez a viselkedés válik a normává. Az meg különösen felháborító, amikor az az egyetemi oktató-vezető generáció, amelyik felelős azért, hogy idáig fajultak a dolgok, ártalan, kerekre nyílt szemekkel fejezi ki a tudományetikai normák iránti elkötelezettségét, és próbálja mosni a kacsóit. Hát lófaszt a seggükbe, maradok kollegiális tisztelettel.  

Szólj hozzá!

Címkék: plágium Semjén Zsolt Felsőoktatás


A bejegyzés trackback címe:

https://kiengedemagozt.blog.hu/api/trackback/id/tr844954768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása