HTML

Kiengedem a gőzt

Néha sok lesz már mindenből és akkor irogatok. Átmenetileg engedélyezem a kommentelést, de ha elszabadul a tahóság, akkor ismét letiltom.

2013.01.02. 16:40 Dilis Csávó

Az államosításhoz vezető út díjcsökkentéssel van kikövezve

Látom, végre felébredtek az újságíró urak is. Az index címlapján interjút közölnek Varró Lászlóval, aki szintén helyteleníti a hatósági árakkal való visszaélést, ahogy én is megtettem már dec. 22-én, a bejelentés után nem sokkal.

Nem tudom mi ütött az indexbe (és nem csak beléjük), hogy csak ilyen későn eszmélnek rá az energiaár-csökkentés jelentőségére. Sőt, talán még most sem látnak mindent következményt.

Itt nem egyszerűen egy népszerűségi intézkedésről van szó. Ez megint egy ügyes kis trükk, ami bármilyen irányban is sül el, az a Fidesz számára jó.

1. A jobb eset, hogy benyelik a szolgáltatók az emelést, és a rendszer nem omlik össze legalább 2014-ig. Ha ez történik, a Fidesz népszerűséget növel, és megint sok magyar honfitársam hisz majd szentül az ingyenebéd létében. 2014 után ők fogják majd leginkább kapkodni a fejüket.

2. A rosszabbik eset az, hogy a tulajdonosok számára annyira veszteségessé válik az energiaszolgáltatás, hogy előbb-utóbb elfogadják az állam ajánlatát a tulajdonrészük kivásárlására. Államosítás, bizony. Matolcsy már világosan elmondta, hogy szerinte ezeket a "belföldi monopóliumokat" nem kellene privatizálni. Azt ugyan nem értem mit ért "belföldi monopólium" alatt, gondolom természetes monopóliumot akart mondani ez a szerencsétlen. ("Adja ide az indexét, legyen szíves. Elégtelen. Ne gondolja, hogy ebben örömöm lelem. Viszontlátásra.") Mindesetre a gáz- és villanyszolgáltatás természetes monopólium volta kétségbevonható, hiszen éppen a fent linkelt bejegyzésemben hivatkozott Hollandia példája bizonyítja, hogy még ebben az iparágban is lehetséges verseny, ahogyan a mobilszolgáltatásban is, pedig nincs 5 párhuzamos hálózat kialakítva.

Honnan szedtem az államosítási elméletemet? Egyszerű történelmi tapasztalat. A második világháború után az állam pontosan ugyanilyen trükkel állímosította az ipari üzemeket 1947-től. A hatósági árazást felhasználva korlátozta az árbevételt, és különböző adókkal sújtotta a vállalatokat. A végén potom összegekért megvette őket a kétségbeesett tulajtól. 

Ne legyen igazam...

Szólj hozzá!

Címkék: populizmus államosítás gázár hatósági ár elektromos áramár


A bejegyzés trackback címe:

https://kiengedemagozt.blog.hu/api/trackback/id/tr464992368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása